Se permite purtarea lentilelor de contact în timpul răceli?

Răceala, gripa și orice altă boală sezonieră ne obligă să facem schimbări în rutina zilnică. Într-un fel sau altul, ritmul vieții încetinește. Trebuie să vă ascultați corpul și, bineînțeles, să urmați recomandările medicului dumneavoastră. Și, de asemenea, înfășurați-vă în cea mai moale pătură și beți încet cel mai delicios ceai.

Dar merită să ne amintim că, pe drumul spre recuperare, va trebui să renunțați la unele lucruri obișnuite. De exemplu, limitați întâlnirile cu familia și colegii, evitați efortul fizic excesiv. Dar pentru cei care poartă lentile de contact moi (MCL), este mai bine să le înlocuiți cu ochelari în timpul bolii.

Cum afectează ARVI sănătatea ochilor lentilelor de contact și ce trebuie să faceți dacă sunteți bolnav și nu aveți ochelari la îndemână? Citiți mai departe pentru mai multe!

De ce nu ar trebui purtate lentile de contact în timpul bolii?

Oftalmologii sfătuiesc să nu folosiți lentile de contact chiar dacă aveți cel puțin unul dintre simptomele de răceală sau gripă (curgerea nasului, dureri în gât, febră etc.). Există o serie de motive pentru aceasta.

1. RISCUL DE INFECȚIE OCULARĂ.

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale ARVI este curgerea nasului. În acest caz, mucusul care este secretat din nas poate conține bacterii și viruși. Dacă în procesul de strănut străpung în ochi, există posibilitatea apariției conjunctivitei sau a altor boli infecțioase. Și acest risc crește semnificativ dacă continuați să utilizați MCL pentru corectarea vederii în timpul bolii.

2. RISCUL DE INFECȚIE.

Pe fondul creșterii temperaturii corpului sau al utilizării medicamentelor vasoconstrictoare, membrana mucoasă se usucă, ceea ce înseamnă că devine mai puțin protejată de bacterii. Înlocuirea temporară a lentilelor cu ochelari în acest caz va ajuta, de asemenea, la evitarea complicațiilor nedorite.

3. RISCUL DE DAUNE CORNEALE.

Din cauza lipsei de lichid lacrimal, este posibil să simțiți mâncărime și arsură. Ochii devin roșii, deoarece membrana mucoasă este uscată. Dacă acestor simptome nu li se acordă o atenție adecvată, acestea se pot agrava și, în cazuri dificile, pot duce chiar la inflamația corneei.

4. RISCUL DE EFECTE SECUNDARE AGRAVANTE DE LA MEDICAMENTE.

Unele medicamente administrate pentru răceli pot provoca uscarea ochilor și scăderea acuității vizuale. Dacă purtați lentile de contact în timp ce faceți acest lucru, vă puteți agrava disconfortul ocular.

5. RISCUL CONȚINERII MICROBELOR SUB LENTILA.

Probabil știți bine că lentilele de contact de calitate se disting prin capacitatea lor de a reține lacrimile sub suprafața lor. Astfel, oferă confort vizual pe tot parcursul zilei. Și acest lucru este minunat cu o sănătate bună.

Cu ARVI, există posibilitatea ca microbii să intre prin canalele oculare și să le rețină sub lentilă. Cu alte cuvinte, bacteriile și virușii intră într-un mediu favorabil dezvoltării și provoacă inflamații ale membranei mucoase și, în unele cazuri, probleme cu retina sau corneea.

6. RISCUL DE SCĂDERE A CALITĂȚII VIZIUNII ÎN LENTILE.

Claritatea vederii în lentilele de contact poate diferi de ceea ce era înainte de boală. Acest lucru se explică cu ușurință prin umiditatea insuficientă a ochilor, precum și prin scăderea permeabilității la oxigen a lentilelor.

Pe lângă toate cele de mai sus, nu uitați de imunitatea redusă. Corpul rezistă mai puțin, ceea ce înseamnă că probabilitatea de a dezvolta o infecție în fața ochilor noștri este mai mare. Aici vorbim deja despre o infecție care nu este inițial asociată cu răceala ta.

Ce să faci când te îmbolnăvești și nu poți renunța la lentilele de contact?

Cea mai convenabilă soluție pentru corectarea vederii este o combinație de lentile de contact și ochelari. Dacă vă îmbolnăviți, dar, dintr-un anumit motiv, nu puteți înlocui MCL cu ochelari, luați în considerare următoarele sfaturi:

  • Luați în considerare utilizarea lentilelor zilnice. Nu necesită întreținere suplimentară. Seara, arunci aburul folosit, iar a doua zi îți îmbraci altele noi, sterile.
  • Respectați igiena mâinilor înainte de a schimba lentilele. Pe lângă spălarea temeinică, utilizați un antiseptic.
  • Dacă purtați MCL de înlocuire programat, urmați toate regulile pentru dezinfectarea și înlocuirea soluției. Utilizați zilnic sisteme de peroxid, acestea curăță și dezinfectează în mod fiabil lentilele de contact.
  • Pentru a preveni uscarea ochilor, utilizați picături hidratante. Oftalmologul dvs. vă va ajuta să le alegeți. Acordați preferință formelor de hidratare fără conservare.

Amintiți-vă, în caz de disconfort ocular prelungit sau infecție, ar trebui să solicitați urgent sfatul unui specialist.

În câteva zile după recuperare, puteți reveni la lentilele de contact preferate din nou!

Ai grijă de tine și bucură-te de o vedere bună în toate circumstanțele.