Vânătăile de sub ochi sunt un fenomen atât de familiar pentru mulți oameni încât mulți ignoră pur și simplu problema, o percep ca un fel de defect vizual, cel mai bine mascând-o cu ajutorul produselor cosmetice.
De fapt, problema nu se limitează doar la latura estetică. Cercurile întunecate de sub pleoapa inferioară sunt un simptom al unei largi varietăți de boli și patologii și nu o boală independentă. Vă recomandăm să determinați cauza acestui defect și să îl eliminați. În unele situații, puteți face acest lucru singur, iar în unele ar trebui să consultați un specialist.
CAUZE DE VÂNĂTĂI SUB OCHI
Pielea de sub pleoapa inferioară este foarte delicată și subțire, mai subțire decât, de exemplu, pe brațe, obraz sau altă parte a corpului. Mai mult, există o mulțime de capilare mici în el. Încălcarea permeabilității pereților capilari duce la vânătăi. Cu cât pielea este mai subțire, cu atât sunt mai vizibile. De aceea, problema pungilor de sub ochi este mai relevantă pentru femei.
Vânătăi sub ochi apar din mai multe motive:
Oboseală grea.
Dacă stai mult timp la computer, lucrezi cu hârtii toată ziua, lucrezi într-o cameră cu iluminare slabă sau în alte condiții nefavorabile, vânătăile de sub ochi nu te vor face să aștepți mult. La urma urmei, acest comportament afectează nu numai ochii înșiși (fiți pregătiți pentru fotofobie, sindromul ochiului uscat, lacrimare etc.), dar poate provoca și stagnarea sângelui în capilarele din pleoapa inferioară. Drept urmare, se descompun și se rup, iar pielea capătă o nuanță închisă.
Lipsa de somn.
Nu numai un lucru specific îți poate încorda ochii, ci și lipsa somnului. Chiar dacă evitați oboseala ochilor în timpul zilei, dar nu le permiteți să se „recupereze” pe deplin noaptea, efectul va fi același ca la supraîncărcare: capilarele vor exploda, vor apărea cearcăne. De obicei, acest simptom apare după mai multe nopți nedormite, nu doar una. Deși totul depinde de vârsta persoanei și de caracteristicile corpului său.
Lipsă de oxigen.
O ședere rară în aerul proaspăt duce la înfometarea oxigenului, care afectează toate sistemele corpului.
Obiceiuri proaste.
Aceasta poate fi atât o alimentație deficitară (utilizarea alimentelor grase, condimentate etc.), cât și utilizarea frecventă a alcoolului și, desigur, fumatul. Când otravă intră în corp, circulația sângelui este întreruptă: capilarele se îngustează mai întâi, apoi se extind rapid și brusc înapoi. Datorită acestei supratensiuni, în cele din urmă au izbucnit. Încălcarea integrității pereților și devine cauza apariției „sacilor”.
Modificări legate de vârstă.
Odată cu înaintarea în vârstă, calitatea pielii se schimbă, grăsimea subcutanată devine mai subțire și încetează să „ascundă” capilarele. Rezultatul este cearcănele sub ochi.
Produse cosmetice de calitate inferioară sau inadecvate.
Orice produs cosmetic trebuie selectat individual, luând în considerare tipul de piele, vârsta și alte caracteristici. Dacă ignorați acești factori, atunci destul de curând poate apărea un astfel de simptom neplăcut, cum ar fi pungile de sub ochi. De asemenea, nu trebuie să apăsați puternic pe piele atunci când aplicați crema – din această cauză, vasele de sânge pot exploda și, dacă nu îndepărtați machiajul înainte de culcare, va înfunda porii, iar lichidul intercelular nu se va evapora. – ca urmare, vor apărea și „genți”.
Ultraviolet.
Razele solare, lămpile dintr-un pat de bronzare afectează, de asemenea, în mod negativ starea grăsimii subcutanate. Trebuie folosite creme de protecție solară.
Luarea unor medicamente.
Studiați cu atenție efectele secundare ale medicamentelor pe care le luați – este posibil ca vânătăile de sub ochi să fie cauzate de acestea și ar trebui să înlocuiți medicamentul cu altul.
Purtând ochelari greșiți.
Dacă ochelarii sunt selectați incorect, disconfortul apare în ochi, acest lucru duce la tensiune în mușchii ochilor și, ca urmare, apar cearcăne. În acest caz, trebuie să consultați un medic competent și să corectați din timp prescripția pentru ochelari.
Purtarea lentilelor de contact montate necorespunzător.
simțind o pată sau în prezența unui alt simptom similar, pacienții încep să-și frece ochii frecvent și pot răni capilarele delicate ale pleoapelor inferioare. În acest caz, trebuie să faceți o întâlnire cu un optometrist, care va selecta lentilele de contact adecvate după examinare.
CE BOLI CAUZĂ VÂNĂTĂI SUB OCHI
Cercurile întunecate de sub ochi nu indică întotdeauna un stil de viață greșit. În unele cazuri, este un simptom al unei boli a corpului, tulburări funcționale, modificări patologice.
Motivele pot fi:
Boli ale ficatului și rinichilor.
Puteți vorbi despre aceste boli dacă observați cel puțin un simptom suplimentar: tonus icteric al pielii, tulburări urinare, arsuri la stomac, greutate în abdomen, greață și vărsături.
Tulburări metabolice, deficit de vitamine.
În aceste cazuri, permeabilitatea pereților vaselor de sânge și a capilarelor este afectată, iar rezultatul este cercuri sub ochi. Nu numai cearcănele vorbesc despre boală, ci și oboseala, apatia și somnolența.
Boli cardiovasculare.
Ca urmare a încălcărilor sistemului cardiovascular, sunt posibile cercuri și albastru sub ochi. Simptome suplimentare sunt dificultăți de respirație, dureri de inimă, amețeli, tulburări ale ritmului cardiac.
Oboseala cronica.
De obicei, este însoțit de următoarele simptome: schimbări ale dispoziției, apetit slab, răceli frecvente, exacerbarea bolilor cronice, performanță scăzută, dureri de cap, somn instabil.
Tulburări endocrine, modificări ale stării hormonale.
Sunt exprimate prin amețeli, ritm cardiac crescut, nervozitate, tulburări de somn, transpirație crescută
Probleme dermatologice.
Problema poate fi legată de hidratarea insuficientă a pielii feței. Simptome concomitente: descuamarea pielii, paloare, umflarea pleoapelor inferioare.
Numai un medic poate determina și selecta cu exactitate tratamentul corect după o consultație individuală.
CUM SE AFLĂ CAUZA VÂNĂTĂILOR SUB OCHI
Există mai multe moduri de a determina cauza vânătăilor sub ochi:
Vedeți ce simptome îi însoțesc.
Relația dintre vânătăi și boală este descrisă mai sus.
Acordați atenție frecvenței și momentului de debut al simptomului.
Poate că vânătăile sub pleoapa inferioară apar după o noapte nedormită, după ce ai mâncat anumite alimente, după ce ai folosit anumite produse cosmetice, sau te însoțesc tot timpul. În primul caz, vorbim despre factori care pot fi eliminați singuri, în al doilea, fără a consulta un medic și recomandările acestuia pentru tratament, nu se poate face.
Evaluează aspectul vânătăilor.
Culoarea albastră a vânătăilor indică vase dilatate și capilare fragile, acestea sunt roșu-maronii când vine vorba de probleme ale pielii, cu deshidratare, pielea devine lăsată și flască.
Duceți-vă la un medic.
Dacă sunteți sigur că vânătăile de sub ochi nu sunt rezultatul suprasolicitării sau influenței altor factori externi, atunci ar trebui să faceți o întâlnire cu un oftalmolog. La consultare, el va evalua starea dumneavoastră, va selecta examenele necesare și va da recomandări. Dacă medicul constată că apariția cearcănelor sub pleoapa inferioară nu este asociată cu deficiențe de vedere, el vă va îndruma către un alt specialist, de exemplu, la un endocrinolog dacă există o problemă cu pancreasul, un neurolog sau terapeut dacă este întunecat cercurile apar din cauza oboselii cronice, etc. Desigur, orice medic este interesat în primul rând de simptome concomitente, dar rareori este posibil să se facă fără examinare. Cel mai des folosit: un test general de sânge și un test de sânge pentru nivelurile hormonilor, un test general de urină, ultrasunete, RMN, ECG. În funcție de tabloul clinic, aceste tipuri de diagnosticare pot fi completate de alte studii de specialitate.
MODALITĂȚI DE REDUCERE A VÂNĂTĂILOR SUB OCHI
Tratamentul pentru vânătăi sub ochi este individual și depinde de cauza care le-a cauzat. Este imperativ să eliminați un iritant extern dacă cercurile sunt cauzate de un fel de influență externă, de exemplu, consumul de alcool.
Cosmeticele speciale, măștile hrănitoare, comprimele pe bază de plante ajută la rezolvarea unui defect estetic: dar rețineți că funcționează doar pentru a elimina simptomul, iar consultările și recomandările competente ale unui specialist vă vor ajuta să depășiți cauza acestuia. Dar dacă vă așteaptă o întâlnire importantă și trebuie să arătați bine, nu ezitați să folosiți o cremă bună, corector, fond de ten etc.
CUM SE PĂSTREAZĂ OCHIULUI SĂNĂTOS?
Frumusețea și sănătatea ochilor sunt rezultatul unui stil de viață sănătos. Prin urmare, în primul rând, este necesar să normalizați modul de lucru și odihnă, să începeți să mâncați bine, să evitați stresul, să nu fumați, să nu beți alcool. Toate aceste recomandări sunt destul de simple, dar foarte eficiente. În același timp, ele ajută la evitarea nu numai a cercurilor de sub ochi, ci și a formării diferitelor procese patologice.